Stadgar

Ändamål

Kommissionen vill se ett samhälle som ställer sig bakom FNs Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna och menar att alla människor har samma mänskliga rättigheter och samma rätt att få dem respekterade. Vi syftar till människovärdet – som ska lämnas okränkt. Rätten till en människovärdig tillvaro. Människovärdet är ett ideal, som inte är uppnått så länge det finns människor vilkas mänskliga rättigheter inte respekteras. Det är rimligt att även tala om precis som att människovärdet hos varje individ är orubbligt lika, är människor på inget sätt lika värdefulla. Det materiella värdet, intellektuella, känslomässiga är exempel på värden som hos individer beroende på situation och förhållande till sina medmänniskor skiljer sig mellan individer.

Detta förutsätter ett samhälle där alla har rätten att säga sin mening. Att på lika villkor genom dialog eller någon form av kommunikation ha möjligheten att övertyga andra om sin åsikt. Att samtidigt ha förståelsen och respekten för att andra kan tycka olika och vara öppen för andras åsikter. Det måste finnas förtroende för det demokratiska systemet. Därför är fördelningen av makt en förutsättning för att demokratin ska fungera. För att kunna skapa legitimitet måste samtliga medlemmar förstå uppbyggnaden av organisationen för att kunna påverka densamma. För att detta ska kunna fungera måste det finnas en genuin vilja att aktivt hjälpa varandra i en grupp eller människor emellan. Viljan gör att människor emellan eller inom en grupp är villig att åsidosätta sig själv för att aktivt hjälpa andra. Detta gör en i vetskapen att andra gör detsamma då en själv behöver hjälp som enskild individ eller sammanhållning. Vi gör detta för att uppnå Samhällets funktion som är att se till medborgarnas bästa och i strävan att arbeta för frihet. Detta kommer dock att resultera i att samhället behöver begränsa friheten. Därför är Jämlikhet en förutsättning för frihet. För utövning av varje människas naturliga rättigheter finns därför inga andra begränsningar än de, som säkerställer att samhällets övriga medlemmar får ta del av samma rättigheter. Frihet för kommissionen innebär inte valfrihet utan att ta del av ett fritt samhälle som vilar på kommissionens värdegrund.

Kommissionens uppgift

Kommissionen är en folkrörelse på demokratins grund. Kommissionens uppdrag är att analysera och påverka rådande samhällsklimat utifrån kommissionens värdegrund.

Medlemskap

Medlemskap sker via Kommissionens hemsida kommissionen.se. För att bli medlem måste du förstå ändamålet med föreningen samt ställa upp på Kommissionens värdegrund. Beslut om uteslutning från Kommissionen kan endast ske via Kommissionens styrelse. Alla beslut och processen ska kommuniceras med den berörda.

Avgifter

Medlemskapet i Kommissionen är gratis, Det enda du som medlem förväntas bidra med är ditt engagemang på den nivå du känner är rimlig.

Beslutandeprocess

Motion till årsmöte ska lämnas till styrelsen senast fem veckor före årsmötet. Tillsammans med styrelsens yttrande överlämnas motionen för beslut till årsmötet. Årsmötet är Kommissionens högsta beslutande organ. Årsmötet hålls senast i februari. Styrelsen beslutar om eller när extra möte ska hållas. Extra möte ska dock hållas då minst 25 procent av medlemmarna skriftligen begär detta. Endast de ärenden som föranlett mötet får då behandlas. Protokoll ska föras vid årsmöte och extra möte. Förslag om en viss frågas behandling på möte ska lämnas till styrelsen senast två veckor före mötet. För att under pågående sammanträde kunna ta upp nya frågor till behandling krävs beslut med 2/3 majoritet. Beslut fattas med enkel majoritet genom öppen omröstning om inte annat föreskrivs. Sluten omröstning hålls om någon begär detta. Vid lika röstetal har röstberättigad mötesordförande utslagsröst. Om mötesordföranden vid lika röstetal saknar rösträtt fattas beslut genom lottning. Röstning genom ombud är inte tillåten. Vid årsmötet ska bland annat följande ärenden behandlas:

val av styrelse, revisorer och ersättare för dessa – styrelsens verksamhetsberättelse och revisorernas berättelse för föregående år – fråga om ansvarsfrihet för styrelsen – former för kallelse till möte – arvode till styrelsens ledamöter och revisorer – eventuellt val av valberedning som är verksam till och med nästa årsmöte – val av klubbens ombud till avdelningens representantskap.

Val av styrelseledamöter ska förrättas på årsmöte eller om mötet så beslutar genom allmän medlemsomröstning högst en månad senare. Endast nominerade kandidater är valbara. Valen på årsmötet sker med sluten omröstning om inte beslut om öppen omröstning fattas enhälligt. Ersättare inträder vid ordinarie ledamots förfall i den ordning som bestäms vid valen. För att bli vald till ledamot måste en kandidat ha fått mer än hälften av avgivna godkända röster. I annat fall förrättas omval mellan de två kandidater som fått flest röster. Vid lika röstetal avgörs valet genom lottning.

Styrelsen ska bestå av ett udda antal, dock minst tre ledamöter. I styrelsen ska finnas ordförande, sekreterare och kassör. Ersättare kan väljas för samtliga ledamöter utom för ordförande och kassör. Styrelsens mandatperiod ska vara två år. Efter ett år ska ordföranden eller kassören och hälften av övriga ledamöter avgå. Året därpå avgår resten av styrelsen. Avgående styrelseledamot kan återväljas. Avgår ordförande eller kassör under verksamhetsåret ska nyval av efterträdare ske. Styrelsen ska genast efter valet konstituera sig och upprätta sin arbetsordning. Inom sig fördelar styrelsen de olika befattningarna, förutom ordförandeposten och kassörsposten. Styrelsen ansvarar för att en verksamhetsplan upprättas. Styrelsen sammanträder enligt en fastställd mötesplan. Protokoll ska föras. För att styrelsen ska vara beslutsmässig krävs närvaro av mer än halva styrelsen. Alla beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Styrelsen ska överväga och avgöra behovet av adjungeringar till styrelsens sammanträden. Styrelsen ansvarar för att handlingar arkiveras.

Valberedning

Valen förbereds av en valberedning som ska uppmana medlemmar att nominera kandidater till uppdragen i styrelsen. Valberedningen ska senast två veckor före årsmötet på lämpligt sätt tillse att medlemmar eller representantskapsombud får förslagen på dem som ska väljas. Valberedningen väljs av årsmötet. Den består av en ordförande samt ett jämnt antal ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Mandatperioden ska vara två år. Efter ett år ska hälften av ledamöterna avgå. Året därpå avgår ordföranden och resten av ledamöterna. Valberedningens ordinarie ledamöter ska närvara på årsmötet och har yttrande- och förslagsrätt i frågor som gäller valen.